Sälj din klinik - Happident %

Den svenska tandvårdsmarknaden förändras

Den svenska tandvården omsätter ca 25 Mdr kr per år och genomgår nu sin största omvandling någonsin. Befolkningens stigande ålder, utredning om tandvårdsförsäkringen och politiska beslut påverkar branschens utveckling, nu och i framtiden. Utöver Folktandvården och Praktikertjänst består branschen av ett stort antal privata tandläkarkliniker. En privat klinik omsätter i snitt 3–5 mkr och snittåldern på ägaren/tandläkaren är 62 år. Det kommer inom de närmaste fem åren ske stora pensionsavgångar av tandläkare och övrig personal inom tandvården. Generationsskiftet sammanfaller med stora förändringar och kraftigt ökad konkurrens inom branschen. Dagens patienter efterfrågar mer tillgänglighet, större flexibilitet och mer serviceinriktad tandvård.

Ökade krav

Det kommer även större krav på en mer evidensbaserad och dokumenterad tandvård, vad gäller kvalitetssäkring, GDPR, strålskydd, ersättningar från Försäkringskassan etc. Kraven gäller både för stora och små verksamheter och gör att mer tid måste avsättas för administrativt arbete hos tandläkaren. Tid som går ut över den kliniska tiden – pappersarbete istället för patienter i tandläkarstolen.

Förändring drivs även av den yngre generationen tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister, med höga förväntningar på sina arbetsgivare. De yngre vill gärna jobba på större arbetsplatser där de har utbyte med kollegor, med modern utrustning och i omgivningar där man följer med i den tekniska utvecklingen. Just den tekniska utvecklingen går fort i vår bransch, inte minst digitaliseringen som inom tandvården än så länge är i sin linda. Kedjorna kan spela en stor roll här, och Happident vill leda denna utveckling i de regioner vi finns.

Vill du veta mer?

Det kan finnas olika anledningar till att du vill sälja din klinik. Du kanske vill ta dig an nya utmaningar i livet, trappa ner i tid på arbetet och fokusera mer på dig själv och din familj. Eller så vill du förändra din roll på din klinik och ta den till nästa nivå genom att bli en del av en kedja.

Oavsett hur dina tankar går, tveka inte att höra av dig till oss för ett förutsättningslöst samtal.

Mazdak Eyrumlu

Leg tandläkare, grundare Happident
0769 458 939
maz@happident.se