Vad är en bro?

En bro är en konstgjord tand som består av guld, ädla metallringar, porslin, plats eller kombination av dessa material och används för att ersätta en eller flera saknade tänder.

En bro hjälper dig att stabilisera dina tänder och förbättra ditt bett. Detta då en bro-behandling fyller ut luckan från din saknade tand och hindrar dina närliggande tänder från att flytta sig. Med en bro minskar du på så sätt även risken för tandköttssjukdomar som lätt kan bildas i tandluckor.

Hur sätter man fast en bro?

En bro sätts enkelt fast i de kronor som är preparerade på de närliggande tänderna. De närliggande tänderna fungerar på så sätt som en hållning till bron och skapar en sammanfogning mellan tänderna.

Då bron fästs i närliggande tänder är det viktigt att de tänderna är friska. Vi på Happident kan hjälpa dig med en tandundersökning så att vi kan ta reda på om en bro eller vilken typ av bro som är rätt alternativ för dig. Du kan boka tid för din tandundersökning eller din bro enkelt här på vår hemsida.

Olika typer av broar:

Det finns olika sorters broar för olika behov och förutsättningar. Den traditionella bron som är en fast brygga, är den vanligaste och mest använda bron. Den består av ett mellanled med två porslinkronor som är sammansatta och inbyggda på närliggande tänder. Bron är på så sätt cementerad i de närliggande tänderna och kan därför inte heller tas bort, där av namnet fast bro. Mellanledet kan väljas att göra i två olika material – keramik eller porslin. Väljer du att göra denna typ av bro helt i porslin så får du ett mer estetiskt tilltalande resultat.

Resin-bunden bro eller Maryland-bunden bro som det också kallas, är en bro som är gjord för dig som behöver fylla ut en lucka mellan dina framtänder. Denna typ av bro kan vara tillverkad av antingen plast eller porslin och sammanfogas på samma sätt som den traditionella bron. Det vill säga till ett mellanled, som i sin tur fästs på dina närliggande tänders baksida.

Har du bara tänder på ena sidan av hålet? Då är extensionsbron rätt alternativ för dig. Extensionsbroar är normalt sett populära vid områden som är mindre utsatta, det vill säga framtänderna och sätts fast mot de närliggande tänderna som du har på ena sidan.

För rådfrågning om vilken typ av bro som är mest lämpad för dig och dina behov – vänligen kontakta oss så hjälper vi dig!

Boka tid för en bro online

Behöver du hjälp med en bro-behandling? Vi på Happident är redo att hjälpa dig i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – boka in ditt besök redan idag.