Tandläkaren rekommenderar minst en undersökning om året. Boka din tid idag.

Tandbro


Vad är en tandbro?

När en tand eller flera tänder saknas i munnen kan en tandbro vara ett smidigt och hållbart sätt för att få en snygg tandrad. Det är helt enkelt en konstgjord tand som ersätter den tand eller de tänder som saknas. Tandbron stabiliserar de övriga tänderna, förbättrar ditt bett och hindrar de närliggande tänderna från att ändra sina positioner.

Tandbroar fungerar när det finns bra tänder som den kan fästa i. Det gör inget om du har lagningar i de tänder som ska fungera som stödtänder. Tänderna ska ändå slipas ner. Är de närliggande tänderna helt friska kan ett tandimplantat vara ett alternativ att föredra då man oftast vill undvika att göra behandlingar i helt friska tänder. De närliggande tänderna kommer att fungera som en sammanfogning och en hållning till tandbron. Saknas detta eller om det bara finns friska tänder på ena sidan kan istället ett tandimplantat vara en bra lösning. En tandbro kan även vara aktuell om en tand blivit väldigt sliten eller vid tandlossning.

Tandbron tillverkas av en professionell tandtekniker hos Happident och är en konstruktion som ersätter och fäster tillsammans tänderna. Först slipas tänderna som sitter på sidorna om tandbron ner. Detta gör man för att tandbron ska kunna sättas fast. När sedan tandteknikern skapat tandbron provas den ordentligt på plats och sedan cementeras (klistras) den fast.


Vilka typer av bryggor finns det?

En tandbro kan tillverkas i flera olika material. Det kan vara guld, ädla metallringar, porslin, plast eller en blandning av dessa material. Materialen utvecklas ständigt för att göra broarna bättre och mer hållbara. Vår personal håller sig ständigt uppdaterad på den senaste forskningen.

Det finns även olika sorters tandbroar. Den vanligaste och mest använda är en fast brygga. Den består av två porslinskronor som sätts fast på de närliggande tänderna och ett mellanled mellan dem som fyller ut luckan. Den fasta tandbron cementeras fast och kan inte tas bort. Den kan tillverkas i keramik eller porslin och en bro helt i porslin brukar ge det mest estetiskt tilltalande utseendet. Resin-bunden bro eller Maryland-bunden är en bro som används när man ska fylla ut lucka mellan två framtänder. Den fungerar på samma sätt som den fasta bron och tillverkas ofta i plast eller porslin. En extensionsbro kan fungera när det bara finns tänder på en sida av luckan i tandraden.

Du får alltid en genomgång av din tandläkare på Happident vilka dina alternativ är och vilket material som passar bäst i just din tandbro. Vid konsultationen går ni igenom alternativen, hur själva behandlingen går till och du får även ett kostnadsförslag. Att ha en tandlucka i munnen kan öka risken för olika tandköttssjukdomar och därför vi rekommenderar vi en tandbro eller ett alternativ till en tandbro.


Vad används det till?

En tandbrygga är ett bra alternativ om du saknar en tand eller flera tänder i munnen. Det finns dock både för- och nackdelar med en tandbrygga och tillsammans med din tandläkare hos Happident får du råd och vägledning om tandbrygga eller implantat passar bäst i just ditt fall. Tandläkaren tittar på flera faktorer som styr vilket alternativ som passar bäst. Det är allt från hur stor luckan är, vilken kondition de tänder som bryggan ska fästas i har och hur stor påfrestningen kommer att bli runt bryggan. Hållbarheten på en tandbro och ett tandimplantat är ungefär lika lång.

Att skapa och bygga upp en tandbro tar lite tid. Ett avtryck ska göras, munnen ska förberedas och en tandtekniker ska göra själva bryggan. För att du ska kunna leva normalt under tiden tillverkas en temporär tandbrygga som sätts fast i munnen.


Komplikationer & smärta efter behandling

En tandbro är en permanent lösning och det brukar inte uppstå några komplikationer under själva behandlingen. Var noga med munhygienen och rådfråga din tandläkare eller din tandhygienist hur du enklast håller tandbryggan ren när den väl sitter på plats. Det är viktigt att hålla rent för att hindra bakterier från att skapa en infektion runt eller under din tandbrygga.

En tandbrygga som är felbelastad kan orsaka smärta i käkens muskulatur. Det kan även förekomma att vissa patienter får ilningar och tandvärk i tänderna. Alla våra tandläkare har bred kunskap och lång erfarenhet av tandbryggor och kommer att göra sitt allra yttersta för att du ska bli riktigt nöjd med ett fint och långvarigt resultat. Har du en tandbrygga som lossnat eller gått sönder ska du kontakta din tandläkare på Happident. Det går att laga en tandbrygga. Är det en omfattande skada skickas den till en tandtekniker och sedan kan tandläkaren limma fast din tandbrygga igen.


Kostnader för en tandbrygga hos Happident

Priset på en tandbrygga varierar och två faktorer som styr kostnaden är vilket material den tillverkas i och hur många tänder den ska ersätta. Happidents personal går alltid igenom ett kostnadsförslag tillsammans med dig innan behandlingen börjar. På vår webbplats, i vår prislista, kan du få en indikation på vilket pris en tandbro har och du ser även hur priset ändras när ersättningen från tandvårdsförsäkringen från Försäkringskassan räknas in. Välkommen att höra av dig till din Happident-klinik om du vill boka en tid för en behandling eller om du har några frågor!


Boka din tid idag, vi ser fram emot att hjälpa dig.

Boka tid