Tandläkaren rekommenderar minst en undersökning om året. Boka din tid idag.

Dra ut tand

Även om våra tänder är tänkta att hålla hela livet finns det ibland skäl att behöva boka tid för att dra ut en tand. Det kan handla om en skadad tand som inte går att reparera med krona, att det är för trångt i munnen, att din tand drabbats av en infektion eller att du har en munrelaterad sjukdom som kan ha orsakad tandlossning. Då finns vi på Happident här för att hjälpa dig. Våra tandläkare besitter stor kunskap och erfarenhet inom tandutdragning, implantat och tandersättning. Vi tar alltid fram en behandlingsplan anpassad efter dina förutsättningar för att hjälpa dig till en frisk mun.

Våra kliniker hittar du runt om i Sveriges storstäder StockholmGöteborgMalmö och Uppsala och vi välkomnar dig med toppmoderna lokaler och den senaste utrustningen. Vi erbjuder alltifrån regelbundna undersökningar till akuta behandlingar och kan alltså även hjälpa dig att dra ut en död tand, att dra ut en rotfylld tand eller att dra ut en visdomstand om den orsakar smärta eller har en negativ inverkan på din munhälsa. Du bokar enkelt en tid för undersökning online på den klinik som ligger närmast dig så att vi sedan kan erbjuda dig bästa möjliga tandvård för ett långvarigt slutresultat. Eftersom vi brinner för god munhälsa är det även viktigt för oss att kunna erbjuda konkurrenskraftiga priser så att alla ska ta sig tid för regelbundna undersökningar och förebyggande tandvård. Kika därför närmare på våra sista-minuten-tider som finns tillgängliga till ett mycket rabatterat pris!

Vad innebär en tandutdragning?

Om du behöver dra ut en tand kan det vara intressant att veta hur själva ingreppet faktiskt går till. Oavsett om du bokat en sista-minuten-tid för att dra ut en tand eftersom du upplever smärta eller om vi upptäcker en skadad tand under en vanlig undersökning är vårt mål att alltid ta dina unika förutsättningar och önskemål i beaktning. Vi tittar på tidigare klinisk historik och går gärna igenom processen med dig om du lider av tandläkarskräck. Allt för att göra ingreppet så tryggt och bra som möjligt.

Beroende på anledningen till att din tand ska dras ut och hur den sitter placerad i munnen kan ingreppet se ut på olika sätt. Oftast går det snabbt och enkelt, men i svårare fall där tanden sitter i en komplicerad position kan det krävas ett kirurgiskt ingrepp. Detta tar vi reda på under undersökningen genom röntgenbilder och en noggrann titt på din mun.

På våra kliniker arbetar tandläkare, tandsköterskor och munkirurger i sammansvetsade team för att garantera högkvalitativ tandvård. Vi på Happident har även tagit fram en egen klustermodell som möjliggör att vår personal kan arbeta på flera kliniker inom samma område och på så sätt bidra med sin spetskompetens där den behövs för tillfället. Genom att kunna erbjuda den senaste tekniken och bedövningen kan du också känna dig trygg med att tanden kommer dras ut i princip smärtfritt, men du får räkna med att det kan uppstå svullnad och ömhet efter ingreppet. Detta kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Anledningar att behöva dra ut en tand

Att behöva dra ut en tand kan bero på flera olika orsaker och det är viktigt att ta tag i problemet i tid för att undvika onödig smärta eller förvärrade problem. En inflammerad tand kan leda till infektioner som inte bara påverkar din munhälsa negativt, utan också din hälsa i stort. Nedan följer några vanliga anledningar till att behöva dra ut en tand så att du kan hålla dig extra uppmärksam och snabbt boka en tid hos oss.

– Att det är för trångt i munnen. Ibland behöver din tandrad regleras för att skapa plats och för att se till att tänderna inte trycker ut varandra. Detta kallas för ortodonti och är något vi på Happident har stor kunskap inom. Målet är såklart att reglera tandraden utan att behöva dra ut några tänder, men ibland är det helt enkelt nödvändigt då det kan vara för trångt i munnen. Du kan även behöva dra ut tänder för att ge plats till de som försöker tränga upp genom tandköttet, men som inte har någon plats att göra det.

– Att din tand är skadad. Om tanden är skadad kan bakterier ta sig ner till pulpan där nerverna och blodkärlen sitter, vilket kan leda till karies eller inflammation. Tandläkaren avgör om du behöver göra en rotfyllning eller tandutdragning beroende på hur stor skadan är och hur tandens skick är i övrigt. Skulle du behöva dra ut en tand finns det flera alternativ på implantat, vilket kan kännas extra viktigt om tanden sitter långt fram i munnen.

Eftervård och tiden efter en tandutdragning

Efter att du har genomgått en tandutdragning kommer du få hjälp av våra tandläkare med hur du ska ta hand om din mun den närmsta tiden. Ett sådant typ av ingrepp kräver såklart en viss tid av läkning och det är även viktigt att följa råden för att inte drabbas av komplikationer. Det skapas ett hålrum där tanden tidigare har suttit och det är vanligt att uppleva lite svullnad och ömhet i området dagarna efter en tandutdragning. Det kan också blöda lite, men det är inget att oroa sig över då det är helt normalt. Försök att låta bli hålet så mycket som möjligt för att ge det tid att läka ifred och ta gärna en värktablett om du tycker att ömheten känns obehaglig. Har du genomgått ett kirurgiskt ingrepp har du antagligen behövts sy i munnen och dessa stygn kommer försvinna av sig själva inom några veckor.

Det du ska vara uppmärksam på efter att du har behövt dra ut en tand är komplikationer så som extrem svullnad i mun och hals, om smärtan fortsätter att öka även efter flera dagar, om du inte slutar blöda eller om du får feber som inte ger med sig. Kontakta då någon av våra kliniker så hjälper vi dig vidare!