Tandläkaren rekommenderar minst en undersökning om året. Boka din tid idag.

Tandimplantat vs. Tandprotes: Vilket är bättre?

Att välja mellan tandimplantat och tandprotes kan vara en utmaning för många. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå dessa innan man fattar ett beslut. På Happident är vi här för att hjälpa dig att göra det bästa valet för din munhälsa. I denna artikel kommer vi att jämföra tandimplantat och tandproteser för att ge dig en klar bild av vilket alternativ som kan vara bäst för dig.

Vad är tandimplantat?

Tandimplantat är en permanent lösning för att ersätta förlorade tänder. De består av en titanskruv som opereras in i käkbenet, vilket fungerar som en konstgjord tandrot. På denna skruv fästs sedan en krona som ser ut och fungerar som en naturlig tand. Tandimplantat är kända för sin hållbarhet och naturliga utseende.

En av de största fördelarna med tandimplantat är deras förmåga att förbättra tuggförmågan. Eftersom implantaten är fast förankrade i käkbenet, ger de en stabil och stark bas för tuggning. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som har svårt att tugga med proteser. Läs mer om hur tandimplantat kan förbättra din tuggförmåga här: Tandimplantat för förbättrad tuggförmåga.

På Happident kan du få ett implantat inklusive krona för totalt 16.495 kr eller för 300 kr/mån.

Vad är tandproteser?

Tandproteser, även kända som löständer, är avtagbara ersättningar för förlorade tänder. De kan vara helproteser, som ersätter alla tänder i en käke, eller delproteser, som ersätter några få tänder. Proteser är oftast tillverkade av akryl eller metall och kan anpassas för att passa din mun.

En av de största fördelarna med tandproteser är deras kostnadseffektivitet. De är generellt sett billigare än tandimplantat och kan vara ett bra alternativ för personer som inte vill eller kan investera i en mer permanent lösning. Dessutom är proteser enklare att justera och reparera om det skulle behövas.

Fördelar och nackdelar med tandimplantat

Tandimplantat erbjuder många fördelar, inklusive långvarig hållbarhet och ett naturligt utseende. De kan också hjälpa till att bevara käkbenets struktur, vilket kan förhindra benförlust som ofta uppstår när tänder saknas. Dessutom kräver implantat ingen speciell vård utöver vanlig tandhygien.

Men det finns också nackdelar att överväga. Implantat kräver en kirurgisk procedur, vilket kan vara skrämmande för vissa. Det finns också risker för komplikationer, såsom infektioner eller implantat som inte integreras ordentligt med käkbenet. För mer information om riskerna med tandimplantat, besök vår sida: Risker med tandimplantat.

Fördelar och nackdelar med tandproteser

Tandproteser är ett flexibelt och kostnadseffektivt alternativ för många. De kan snabbt tillverkas och anpassas för att passa din mun, vilket gör dem till en snabb lösning för tandförlust. Dessutom är de enklare att justera och reparera jämfört med implantat.

Å andra sidan kan proteser vara mindre bekväma och stabila än implantat. De kan röra sig eller glida när du äter eller pratar, vilket kan vara besvärligt. Proteser kräver också regelbunden rengöring och kan behöva bytas ut efter några år på grund av slitage.

Kostnad och långsiktiga överväganden

Kostnaden är en viktig faktor att överväga när man väljer mellan tandimplantat och tandproteser. Tandimplantat är generellt sett dyrare initialt, men de kan vara mer kostnadseffektiva på lång sikt eftersom de är mer hållbara och kräver mindre underhåll. För en detaljerad översikt över kostnaderna för tandimplantat, besök vår sida: Kostnaden för tandimplantat.

Tandproteser är billigare initialt, men de kan behöva bytas ut oftare och kan kräva mer underhåll, vilket kan leda till högre kostnader över tid. Det är viktigt att väga dessa faktorer mot varandra för att göra det bästa valet för din situation.

Vilket är bättre för dig?

Valet mellan tandimplantat och tandproteser beror på dina individuella behov och förutsättningar. Om du söker en långvarig och stabil lösning som ser och känns som naturliga tänder, kan tandimplantat vara det bästa alternativet för dig. De erbjuder överlägsen funktionalitet och estetik, vilket kan förbättra din livskvalitet avsevärt.

Om du däremot letar efter en mer kostnadseffektiv och flexibel lösning, kan tandproteser vara ett bra val. De är enklare att anpassa och justera, vilket kan vara fördelaktigt om du har förändringar i din munhälsa över tid. För en mer detaljerad jämförelse, besök vår sida: Tandimplantat vs Tandprotes.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är vi på Happident här för att stödja dig genom hela processen. Våra kliniker är öppna under vardagar, med vissa tillgängliga tider på kvällar och helger för att passa dina behov. Dessutom erbjuder vi kostnadsfria konsultationer för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för din munhälsa. Välkommen att boka en tid hos oss idag!

Boka din tid idag!

Varför vänta med din tandvård? Våra erfarna tandläkare och moderna kliniker garanterar förstklassig service och personlig omsorg. Boka ditt besök hos oss redan idag!

Boka nu